FASHIONAVENUE.PL
Strona Główna FORUM FASHIONAVENUE.PL
ZDROWIE I URODA - MODA - DZIECI - CHIRURGIA I OPERACJE PLASTYCZNE - ZWIERZAKI - MOTORYZACJA

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
WITAM NA FORUM WIELOTEMATYCZNYM FASHIONAVENUE.PL

MOŻESZ SZYBKO ZAŁOŻYĆ KONTO UŻYWAJĄC PRZYCISKU REJESTRACJA NA ŚRODKU U GÓRY STRONY
Zakładając konto akceptujesz REGULAMIN forum.

ZAPRASZAM DO PISANIA POSTÓW
NASZE DZIAŁY: ZDROWIE I URODA - DZIECI - MODA - OPERACJE PLASTYCZNE- ZWIERZAKI - MOTORYZACJA
POZDRAWIAM ADMINISTRATOR

Znalezionych wyników: 76
FORUM FASHIONAVENUE.PL Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: ząbkowanie
ewelina8339

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 1102

PostForum: NIEMOWLAKI   Wysłany: 2010-04-13, 13:18   Temat: ząbkowanie
mój chyba zaczyna zabkowac, gryzie cały czas reke i nie chce jesć , jest marudny, czy to zabki?
  Temat: TABLETKI ANTYKONCEPCYJNE? jakie są skutki uboczne??????
ewelina8339

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 583

PostForum: KOBIECE SPRAWY   Wysłany: 2010-04-13, 13:17   Temat: TABLETKI ANTYKONCEPCYJNE? jakie są skutki uboczne??????
po co ci tabletki? ty juz taka stara jestes że dziecko musiz miec a nie tablety lykac :)))
  Temat: porod
ewelina8339

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 559

PostForum: CIĄŻĄ - Moje 9 miesięcy   Wysłany: 2010-04-13, 13:15   Temat: porod
na porodzie była ze mną Magdusia, pomocna osoba, ugryzłam ją w rękę i nawet nie pamiętam kiedy :), a poród to bulka z masłem, opisałam go w przygotowaniu do porodu
  Temat: jak przygotowac sie do porodu?
ewelina8339

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 505

PostForum: CIĄŻĄ - Moje 9 miesięcy   Wysłany: 2010-04-13, 13:12   Temat: jak przygotowac sie do porodu?
Już piszę :), z tym całym przygotowaniem do porodu to za dużo sie człowiek boi a dziecko na świat samo się pcha i nie potrzebne żadne szkoły rodzenia. O godzinie 10.00 pojechałam do szpitala na porodówkę, przydzielili mi pokoj , wszystko objaśnili i poszli! czyli zostałam sama, ale nie na długo. 30 minut później dojechał mój ojciec i dowiózł 4 zgrzewki picia , karton soków i kubsi, pełno jedzenia i torbe z ciuchami - czyli faceci :) - nie wiem po co te ilości picia i wogóle, jak bym tam na rok jechała :))))
O 11. 00 dojechała Magda (magdusia z naszego forum) i do konca uczestniczyła w moim porodzie - wielkie dzieki za pomoc !!
od 12.00 do 15.00 chodziłyśmy po korytarzu i robiłyśmy "BOCIANY", magda oczywiście szła za mną robiła te same bociany aby było mi śmieszniej i raźniej :) i nagrywała kamerą dla potomnych całe śmieszne spacery.
o 15 .00 poczułam , ze musze szybko iść do wc, ale magda pobiegła po położną i miała racje :). to nie do wc miałam iść tylko na porodówkę :))
Poród trwał jakieś 45 minut, szybkie skórcze, mocne i dziecko wyskoczyło, . Mówię wam dziewczyny to bułka z masłem

Ważne !!! przed porodem dużo chodzić, podnosić wysoko nogi i robić "boćki" i mieć taką "magdę " przy sobie, zawsze raźniej :))
  Temat: IMIĘ DLA DZIECKA
ewelina8339

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 769

PostForum: CIĄŻĄ - Moje 9 miesięcy   Wysłany: 2010-04-13, 13:00   Temat: IMIĘ DLA DZIECKA
No i po sprawie - mam Mateusza!!! najpiękniejsze imię na świecie
  Temat: PŁEĆ DZIECKA
ewelina8339

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 886

PostForum: CIĄŻĄ - Moje 9 miesięcy   Wysłany: 2010-04-13, 12:54   Temat: PŁEĆ DZIECKA
gosia185, dziękuję za gratulacje :)) , ja już w styczniu urodziłam pięknego dużego chłopca. Mój baby ma na imię Mateusz.
A ty już masz dzieciątko? Chłopca czy dziewczynkę?
  Temat: zapalenie pluc u niemowlat
ewelina8339

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 469

PostForum: ZDROWIE DZIECKA   Wysłany: 2010-04-07, 20:28   Temat: zapalenie pluc u niemowlat
mój synek trafił do szpitala mając 4 tygodnie na zapalenie płuc wywołane wirusem rsv . trafiliśmy do szpitala na ul szpitalnej w poznaniu .po 3 tygodniach pobytu wróciliśmy do domu po czym nie minęło 2 tygodnie trafiliśmy znowu na to samo. teraz jest moj trzeci pobyt w szpitalu w ciagu 2 miesiecy,albo dziecko wychodzi niedoleczone albo sa inne powody. moze ktos mial podobny problem.blagam pomocy
  Temat: OSKAR!! mój brat :)
ewelina8339

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 1057

PostForum: FOTKI - DZIECIACZKI   Wysłany: 2009-11-18, 11:00   Temat: OSKAR!! mój brat :)
moja
  Temat: OSKAR!! mój brat :)
ewelina8339

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 1057

PostForum: FOTKI - DZIECIACZKI   Wysłany: 2009-11-18, 10:56   Temat: OSKAR!! mój brat :)
moja córeczka
  Temat: PŁEĆ DZIECKA
ewelina8339

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 886

PostForum: CIĄŻĄ - Moje 9 miesięcy   Wysłany: 2009-11-17, 15:45   Temat: PŁEĆ DZIECKA
będe miała synka. jeszcze 37 dni do porodu :-)
ewelina8339

PostForum: CIĄŻĄ - Moje 9 miesięcy   Wysłany: 2009-11-17, 15:44   Temat: IMIĘ DLA DZIECKA
ja wiem ze będzie synek . będzie to mateusz
  Temat: drętwienie ręki
ewelina8339

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 295

PostForum: CIĄŻĄ - Moje 9 miesięcy   Wysłany: 2009-11-17, 15:42   Temat: drętwienie ręki
od jakiegos tygodnia strasznie drętwieje mi ręka prawa całe palce do nadgarstka. nie moge nawet uchwycic szklanki w nocy takie sztywne mam palce. rano natomiast jak sie obudze prawa reke mam w dłoni większa niz lewa tak jest spuchnięta. czy to jest związane z ciąża?
ewelina8339

PostForum: CIĄŻĄ - Moje 9 miesięcy   Wysłany: 2009-11-13, 12:31   Temat: IMIĘ DLA DZIECKA
a mnie sie podobaja obydwa imiona
  Temat: jak przygotowac sie do porodu?
ewelina8339

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 505

PostForum: CIĄŻĄ - Moje 9 miesięcy   Wysłany: 2009-11-13, 12:29   Temat: jak przygotowac sie do porodu?
nie potrzebuje zadnych szkól rodzenia . 9 lat temu urodziłam córke i tego sie nie zapomina :-P
  Temat: porod rodzinna
ewelina8339

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 289

PostForum: CIĄŻĄ - Moje 9 miesięcy   Wysłany: 2009-09-24, 12:03   Temat: porod rodzinna
o co mężczyzna przy porodzie?

Jeszcze w połowie lat 80 w polskich szpitalach położniczych ojciec nie miał możliwości uczestnictwa w narodzinach swojego dziecka. Noworodek i ojciec z reguły po raz pierwszy widzieli się w szpitalnej izbie przyjęć, gdy powiększona rodzina wracała do domu.
Relację z narodzin potomka, mężczyzna mógł usłyszeć dopiero z ust partnerki.

W ostatnich latach wiele się zmieniło.Powstały liczne organizacje propagujące godne warunki porodu i respektowanie najważniejszych potrzeb kobiety w ciąży i kobiety rodzącej. Podejście służby zdrowia dostosowało się do nowych oczekiwań młodych rodziców. Personel medyczny został poddany szkoleniom i zaczął w inny sposób myśleć o porodzie. Położnictwo stało się bardziej humanitarne.

Mężczyzna zdecydowany na uczestnictwo w porodzie dzisiaj nikogo już nie dziwi. Ojcowie mówią otwarcie o motywach swojej decyzji. Najczęściej spowodowane jest to chęcią niesienia pomocy rodzącej partnerce, a także potrzebą wczesnego poznania rodzącego się dziecka i nawiązania z nim kontaktu.

Psychologowie badający zagadnienie uczestnictwa ojca przy porodzie donoszą, że na wspólny poród częściej decydują się ojcowie opiekuńczy, cierpliwi i współczujący. Ponadto są to mężczyźni zadowoleni z własnego małżeństwa i mało stereotypowi. Dodatkowym i niezmiernie ważnym czynnikiem w podejmowaniu decyzji jest jej akceptacja przez żonę oraz inne znaczące osoby z najbliższego otoczenia mężczyzny.

Wielu mężczyzn podkreśla, że uczestnictwo w porodzie daje liczne korzyści. Chodzi przede wszystkim o ugruntowanie poczucia męskości, dowartościowanie oraz pogłębienie uczucia do żony i nawiązanie kontaktu z noworodkiem.

Obecność mężczyzny w czasie porodu zaspokaja również potrzeby rodzącej kobiety, między innymi: potrzebę bezpieczeństwa, czułości i zrozumienia. Zmniejsza jej lęk przed porodem. Rzadziej zachodzi potrzeba zastosowania u kobiety środków farmakologicznych bądź cesarskiego cięcia.

Uczestnictwo mężczyzny ma również znaczenie dla dziecka - naukowcy donoszą, że mężczyzna który uczestniczył w narodzinach dziecka, bardziej się do niego przywiązuje, jest bardziej zaangażowany i zainteresowany jego rozwojem oraz opieką nad nim.

Pomimo licznych korzyści, wynikających z uczestnictwa w porodzie, czasami mężczyźni doświadczają trudności w podjęciu tej decyzji.
Jest to w dużej mierze uzależnione od poziomu wiedzy na temat porodu, a także od przygotowania mężczyzny do podjęcia tego wyzwania.
Przy podejmowaniu ostatecznej decyzji, ważne jest, aby ojciec dziecka zrozumiał sens swojego uczestnictwa w porodzie. Decyzja ta nie może być podjęta "z przymusu" czy pod wpływem presji otoczenia. Nie powinna być również podyktowana ogólnie panującą modą. Mężczyzna musi mieć do swojej decyzji wewnętrzne i całkowite przekonanie. Nie oznacza to, że ojciec nie będzie miał obaw o powodzenie swojego zadania. Ważne jest, aby mężczyzna porozmawiał szczerze o swoich odczuciach z partnerką i odpowiedział sobie na pytanie: czy jestem gotów być prawdziwym wsparciem dla niej w tych trudnych chwilach? Czy jestem w stanie spełnić jej oczekiwania? Ważne jest także przemyślenie scenariusza porodu i rozważenie, w których momentach pomoc mężczyzny będzie najbardziej potrzebna oraz co będzie mógł zrobić dla swojej żony i rodzącego się dziecka w poszczególnych etapach poro

Strona 1 z 6
Skocz do: